3V & transitie

Hoe wij werken aan vervanging, vermindering, verfijning en transitie

Jaarverslag 2022
Menu

Homepage

Verantwoording

Onze kijk op dierproeven, dierenwelzijn en open communicatie

3V & transitie

Hoe wij werken aan vervanging, vermindering, verfijning en transitie

Trends

Aantallen proefdieren en dierproeven over meerdere jaren

Vermindering

Vermindering is het inzetten van zo min mogelijk proefdieren bij een optimale kwaliteit van wetenschap. Bijvoorbeeld: slimme statistische analyse, het gebruik van zowel mannelijke als vrouwelijke proefdieren, het combineren van experimenten en het meerdere keren gebruiken van dieren voor diergeneeskundig onderwijs. Wat deden wij dit jaar aan vermindering?

1

Marktplaats voor restweefsel ATEX

Het 3Rs Centre Utrecht, de Instantie voor Dierenwelzijn Utrecht en enkele onderzoekers hebben met steun van het Utrechtse 3V-Stimuleringsfonds, een digitale marktplaats voor proefdieren en restweefsel van dieren opgericht, zodat er minder proefdieren gedood hoeven te worden voor onderzoek op hun lichaamsweefsels. Onderzoekers van UU en UMC Utrecht maken hiervan gebruik. De Radboud Universiteit in Nijmegen heeft besloten ook aan te haken.

2

Registratie vooraf

Preclinicaltrials.eu (PCT), waar onderzoekers vooraf werkprotocollen van dierproeven registreren ten behoeve van transparantie, kennisdeling en vermindering van diergebruik, werd in 2022 breder bekendgemaakt, onder andere tijdens bezoeken aan onderzoeksgroepen. Twee medewerkers van het Open Science programma van de UU en van de IvD Utrecht zijn lid van de Stuurgroep van PCT.